Foto's: Toma Tudor  

Jazzkoor Enschede

Jazzkoor Enschede is opgericht door dirigent/pianist Mathilde van de Veen. De eerste repetitie was in januari 2014. Mathilde heeft na vijf jaar afscheid genomen van het koor dat nu op eigen benen staat en een duidelijke muzikale kwaliteit en richting heeft. Resy Weernink heeft in januari 2020 het stokje overgenomen om het koor verder te ontwikkelen in vocale jazz.

Momenteel bestaat het koor uit 14 zangers, maar ze wil graag groeien naar 4 zangers per stemgroep, dat is 20 zangers in totaal.
Het koor repeteert iedere dinsdag van 20:00 tot 22:00 in het gebouw van Stichting Schuttershoes aan de Blekerstraat 77a in Enschede. Hier kunnen we anderhalve meter van elkaar afstaan en elkaar toch nog goed horen.

Jazzkoor Enschede zingt meestal vierstemmige stukken uit het jazz-repertoire met een enkel uitstapje naar bijzondere popsongs. Ongeveer de helft van het repertoire is a-capella. Minstens één keer per jaar verzorgen we een optreden ondersteund door een compleet jazzcombo.

Jazz is een ruim begrip en zo is ook de repertoirekeuze, maar er is wel een aantal vaste ingrediënten zoals de jazz-timing en de complexe harmonieën. Het ijzeren jazzrepertoire wordt vertegenwoordigd door nummers als Route 66, When I fall in love en My funny valentine. Voorbeelden van uitstapjes naar pop en soul zijn Breezy van Wouter Hamel en een a-capella versie van Stoned Soul Picknick van The 5th Dimension. Het koor zingt ook stukken van de Real Group zoals het poëtische Words en het jolige recept voor Chili Con Carne.

Nieuwe stukken worden zo snel mogelijk uit het hoofd gezongen zodat de aandacht gaat naar luisteren naar elkaar en de puntjes op de ï.